DNA - Släktforskning

Satt och kollade på Vem tror du att du är? som sändes i måndag där det var Martina Haag som var med och fick reda på lite av sin släkthistoria. Denna gång gjorde de ett DNA test som skickas iväg och det tycker jag var spännande och kom på att det var en artikel om det i Släkt Historia så jag passade på att läsa den.
Det var väl samma man som var med i programmet?

Det finns olika tester och olika kostander. Sedan finns det olika sajter som man kolla in för att se om det är något som passar. Men nu har jag läst om Family Tree DNA. Många skandinaver använder visst denna sajt.

Jag skulle kunna tänka mig att göra Family Finder DNA som då ger släktingar åt både mamma och pappas sida.
Det som skulle vara mest intressant är att om man skulle hitta lite släktingar på mamma sida, dvs biologiska fadern. Vi vet ju inte vem han är och är det någon som har gjort DNA test på den mannens sida så kanske man skulle kunna hitta vem det kan vara.
Bästa vore att mamma skulle göra det för hon är ju steget närmare eftersom det är henne far sida.

MtDNA är något som man får på mammans sida, det både manliga och kvinnliga kan göra.

Y-DNA är ett test på den manliga sidan och det är bara män som kan göra detta. Jag kan inte göra den men den skulle vara intressant om då skulle kunna finna ut vem är fadern till Gustaf Hjelm.

Ja jag vet att det är långsökt och man kanske inte finner ut något och det kräver att man är en riktig sökare och att det finns folk som man får lite matchningar med.
För att kunna göra denna Y-DNA så måste en manlig släkting göra detta som är rakt nedstigande från Gustaf. 

Gustaf Hjelm
Son Karl Hjelm
Sonson Harald, Gösta eller Einar
Därefter någon av deras söner eller sonson.

Visst det kanske skulle synas på mitt eller ex mammas test man eftersom vi har mer uppblandat igenom vår faders sida gör att det kan vara svårare att hitta den "släktingen"
Det är på min mors sida som jag har många olösta grenar igenom fader okänd, medans på min pappas sida så finns det inte så många olösta fall.

Men som sagt det kostar en slant.

Family finder kostar runt 820 kr
Y-DNA runt 1400 kr

Får se om man kommer att göra detta.
Är det någon som har gort det? Har nu haft nytta av det?

Ha en go lördag
Kramizz
Taggar: Släkt Historia, Släktforskning, släkten;

Kommentarer :

#1: Julia

Spännande med släktforskning :)

Svar: Ja det är verkligen kul.
Pernilla Johansson

skriven
#2: Biggan

vad kostar sånt - ?? har en fb kompis som gjort detta .. hon fick svar och kontaktade mig .. för det är inte så enkelt att klura ut vart i världen släktingarna finns

Svar: Ja det är inte lätt. I slutet av texten har jag skrivit vad det kostar och i sista nummer av släkt historia också. 800 kr och uppåt.
Pernilla Johansson

skriven

Kommentera inlägget här :