De vilda Vasarna

Författare: Herman Lindqvist
Uppläsare: Herman Lindqvist

Detta är en bok hur Gustav Vasa kom att bli kung och hans efterföljande barn, barnbarn och barnbarnsbarn m.m. Det är fram till drottning Kristina som abdikerade.

Som jag skrivit om innan så har Herman skrivit en bok innan i serien Sveriges Historia som heter Gustav Vasa och hans söner och döttrar. De böckerna skiljer sig åt igenom att denna bok med de galna Vasarna är mer ingående om Vasa släkten.
Bild från Storytel

Gillar man att läsa om historia och kungar så skall man absolut läsa denna boken. Jag tycker det är helt otroligt att det finns bevarat så mycket material från denna tiden.

Boken får betyget.
Herman Lindqvist var den som fick mig intresserad av kungahistoria igenom sina program som gick på TV, jag spelade in en del och har dem på VHS, funderar på om de finns på DVD... har inte kollat det.
Sen var det boken i Sveriges Historia om Gustav Vasa som verkligen fick mig fast... och hela den serien.

Tyvärr är det bara mitt minne som är dåligt, kan läsa och tycka det är intressant men sedan försvinner det från huvudet mitt. Önskar att jag hade bättre minne.

Men lite hade jag i skallen för många år sedan för jag och en nu mer ex vän var på Livrustkammaren och jag berättade lite mer om sakerna vi såg och kungarna och det tyckte hon var intressant. Men det var så och man betydligt yngre hehe.

När man sitter och läser historiska böcker och man ser att det finns mycket dokument, brev m.m. bevarat så blir man lite avundsjuk eller att man skulle vara släkt med en kung eller annan hög person.
Det jag har hunnit släktforska i min släkt så har jag inte kommit någon kung på spåret, det är mest pigor, dränga och amerikafarare på mammas sida, pappas sida nybyggare uppe i norrland med lite nedslag som en man Esaja Thomasson som blev mördad av ev sin fru och son eller häxan Elisabeth Målare, som man kan hitta lite information om på Wikipedia och även omnämnd i Jan Guillous bok Häxornas försvarare.
"Häxan" har jag inte riktigt kommit fram till att bevisa att det är min släkting i rakt nedstigande led. Men andra som forskat i min släktgren har träffat på henna, men jag vill först och främs hitta det själv så jag vet med säkerhet att man är släkt med henne.
En dag så kommer jag nog fram till henne, är bara ett par släktled bort :)

Ha en skön vecka
Kramizz
#1 - - Biggan:

Den ska jag ta tag i snart .. älskar ju historia .. men samtidigt blir man ju fullmatat av detta

Mina nya grannar bjöd på kaffe och så var vi inne på snacket släkten .. de har just sålt en stort jordbruk som gått från släkt till släkt .. men ingen ville ta över efter dem .. lite trist .. men ivilket fall som helst berättade de att de har haft två häxor i sin släkt som tyvärr blev brända på bål .. Ja sa åhh om jag ändå kunde hitta sånt .. då sa de nää så tragiskt .. så du ser vad olika vi är i vår forskning .. he he

Svar: Ja lyssna på den... Spännande med den grannen, tråkigt att inte någon ville ta över släktgården men så händer det nog ofta med dessa gårdar när det gäller lantbruk. Ja visst är det trakiskt med häxorna när de bränns, drunknar eller vad det nu blir för "straff" som släktforskare tycker man det är spännande och intressant. Min farmor hon vill att jag skall hitta mördare för hon tycker att det är spännande att vara släkt med en mördare hehe...
Pernilla Johansson