Mot ett nytt liv

I slutet augusti 2014 började jag ta ett nytt steg i mitt liv, jag pratade med min läkare om att göra en Gastric Bypass, han ville ta lite blodprover, sedan i oktober fick jag besked att nu hade han skickat in en remiss till Värnamo sjukhus.

En månad senare i november fick jag hem en kallelse till ett gruppmöte där man skulle få mer information, sen fick man ringa besked om man skulle göra den. Jag hade läst mycket om det innan och har vänner som har gjort den så jag visste att jag skulle göra detta.... det är det ända som skulle kunna göra att jag skulle gå ner i vikt. Jag har försökt så många gånger med att gå ner i vikt och varit med Viktväktarna. Men inget har varit hållbart.

Ett nytt besök blev den 13 januari 2015 med kirurgen och han sa att jag var godkänd och fick prata med narkossköterska och boka en operations tid. Den 9 mars skulle det bli...

Jag hade världens otur, jag ramlade på en isfläck och kunde inte röra mig bra och var helt blåslagen, läkaren trodde på en infektion i knät men hade tur att den försvann innan operationen för annars hade det inte funkat... Innan operationen så skall man gå ner i vikt för att minska levern och det var snabbt och för första gången i mitt liv skulle jag fasta... det var shaker, pudding i smaker med choklad och jordgubbe... 

Hade en mega otur igen... åkte på influensan, jag har inte haft den den böjan av 90-talet... eftersom jag levde på 800 kcal varje dag så vart jag så skakig och mådde skit och operationstiden kröp närmare och man hade feber som höll i.
Men det släppte och jag frågade en sköterska innan om det skulle ställa till det, men jag var feberfri och hostan hade nästan helt försvunnit.

Det blev en sista invägning en vecka innan operationen... jag hade gått ner 15 kg och de var supernöjda med det resultatet.
Så den 9 mars 2015 blev det en resa till Värnamo sjukhus och ta steget in i nya vanor och ett nytt liv.
Jag har enbart gjort en gallstensoperation innan och mådde så dåligt av narkosen och fick en annan denna gången som inte gjorde mig illamående... men när de skakade liv i mig på operationsbordet så kunde jag inte få luft i alltså det var megahemskt... jag hade nog blivit så täppt i näsan för sedan så kändes det bättre och jag somnade till igen. På uppvaket var jag i flera timmar för jag inte kunde tömma blåsan... men sen fick jag komma upp till avdelningen.

Dagen efter var det en massa springande med träff med en sköterska, sedan dietisten, läkare och sjukgymnast. Det var nära att jag skulle få stanna en dag till för blåsans skull men det kom igång och mamma kom och hämtade mig.

Första veckan
Då skulle man bara inta flytande... soppor är inte min sak och det var så svårt att få i mig det, jag var rädd att dricka vatten för jag visste inte hur stora klunkar eller hur mycket vatten man fick dricka. Jag fick ringa dietisten för att jag hade så svårt med maten och fick ta rån med smör på för det smälter och eftersom jag inte fick i mig vatten så skulle jag ta en tablett... jag tog den en gång för jag blev så dålig av det, jag blev liggandes hela kvällen, missade Let´s Dance som jag följde. Jag bodde hos mamma och lilla Hannes han höll mig sällskap i sängen.
Här ligger lilla Hannes på min arm... lille plutt.

Vecka 2-3
Äntligen fick man tugga... mjuk mat. Det första var köttfärsås och det var himmelskt gott... men det blev värre, kände inte för att äta något, jag kunde känna hunger men var inte sugen på något... illamånde kom och gick och köttfärs smakade blä helt plötsligt... köttfärsbiffar, taco... ja färs var inte alls gott och jag mådde illa av att äta det. Jag kan känna hur gott det är i tankarna med lasagne, taco, köttfärssås m.m. men blä när jag äter det.

Vecka 4 och framåt
Nu fick jag äta normalt igen... ja inte portionder men vilken mat som helst med undantag för trådiga grönsaker m.m.
Illamåendet kom och gick, vissa veckor satt man och tvingade i sig och andra gick det bra.

Jag måste säga att jag har haft det bättre och lätt mot vad en del andra har haft det, jag var tillbaka till jobbet efter 3 veckor, visst var man trött men det funkade fint.
Jag har inga dumpningar eller om det är lätta dumpningar då jag blir extremmätt i magen fast jag vet att jag inte ätit för mycket.

Nu började mitt nya liv. Äta ofta och lite... ta vitaminer för man inte får i sig det när man äter det lilla man gör. En portion är max 3 dl.
Vägning gäller för att se om man minskar och man blir lika glad varjegång man ser minus på den.

Men det kommer bakslag, har haft veckor med stillastående och plus på vågen och det är inget kul alls, man tycker inte det skall ske efter att gjort denna operationen...

Jag har saker att arbeta med fortfarande... regelbundna tider när jag äter (när jag är ledig, på jobbet funkar det). dricka mer vatten och börja motionera.

Det är så skön känsla när man känner att man orkar med mer saker än vad man gjorde innan, har ju börjat rensa är hemma på saker man sparat på.
Klädstorlekar minskar m.m.

Målet
Mitt mål är kommer ner i normalvikt men man skall vara redo på att det inte funkar för alla, många som gör operationen kanske kommer till BMI 27-28 och inte längre, normal är ju 25.
Det första året minskar man som mest sedan blir det tuffare för då har kroppen vant sig vid det lilla man äter.
Vitaminer får man hålla på med hela livet.
Jag har satt upp delmål men håller inte hårt på att man skall klara det en viss tid, men blir glad om jag gör det. Nu kör jag varje 10 kg som delmål...

Jag belönar mig själv efter varje 10 kg, missade tyvärr de första 30 kg så jag gav mig en extra fin present då. I veckan så gav jag min 40 kg present.
Det behöver inte vara saker utan upplevelse som bio m.m.
Jag brukar inte skriva om detta i denna blogg men om ni vill läsa mer om min resa mot ett lättare liv så kolla in min gastric bypass blogg, Tjocka Tanten.

I måndags så har jag gått ner 42 kg och nu kämpar jag vidare till 50 kg som är ett viktigt delmål för så långt har jag aldrig lyckats med innan när jag försökt att gå ner i vikt... har några kilon till vad jag då skall belöna mig med :)
Nu fortsätter jag mot nya mål
Kramizz
42 kg skillnad...
En kommentar publicerat i GBP
Taggar: GBP, Gastric Bypass
#1 - - Anonym:

Åh va roligt med sånt resultat starkt jobbat !!! <3

BTW har bytt blogg nu så jag hoppas du vill fortsätta följa mig på den :)

Svar: Tack så mycket :)
Pernilla Johansson